Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Ανησυχία από τα κρούσματα λευχαιμίας σε παιδιά στη Γαλλία

Ερωτήματα εγείρουν στους επιστήμονες η αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας σε παιδιά, που ζουν κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς
λευχαιμία, παιδιά, Γαλλία, πυρηνικοί, σταθμοί
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες τα κρούσματα λευχαιμίας στα παιδιά κάτω των 15 ετών, τα οποία ενδέχεται να είναι πιο πολλά στις περιοχές γύρω από τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τα αποτελέσματα όμως της οποίας δεν επιτρέπουν την εξαγωγή επίσημων συμπερασμάτων.
Σε περίοδο 6 ετών τα κρούσματα λευχαιμίας, που εντοπίστηκαν στα παιδιά κάτω των 15 ετών που ζουν στις περιοχές γύρω από 19 πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας υπερβαίνουν τον μέσο όρο αυτών σε όλη τη χώρα, όμως αυτός ο παραπάνω αριθμός δεν παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερη περίοδο, 18 ετών, δείχνει η έρευνα αυτή που έγινε από την Ζακλίν Κλαβέλ, ερευνήτρια του Ανώτερου Εθνικού Ινστιτούτου Μελετών και Ιατρικής Έρευνας (Inserm).
Οι επιστήμονες εντόπισαν 14 κρούσματα λευχαιμίας σε ακτίνα μικρότερη των 5 χιλιομέτρων γύρω από 19 πυρηνικούς σταθμούς την περίοδο 2002-2007, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ήταν κατά μέσον όρο 7,4.
Όμως, όταν “εξεταστεί συνολικά η περίοδος 1990-2007, δεν εντοπίζεται αυτός ο παραπάνω κίνδυνος”, σημείωσε η Κλαβέλ, η οποία υπογράμμισε ότι λόγω αυτού “δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί σχέση ανάμεσα στις πάρα πολύ μικρές ιοντίζουσες ακτινοβολίες στους σταθμούς που λειτουργούν φυσιολογικά” και τα παραπάνω κρούσματα.
“Δεν εντοπίστηκε κανένας παραπάνω κίνδυνος για την προσβολή από λευχαιμία στις ζώνες που είναι πιο εκτεθειμένες στις απορρίψεις αερίων από τους σταθμούς”, σημείωσε η ίδια.
Η Γαλλία, στην οποία υπάρχουν 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες, είναι παγκοσμίως η χώρα που εξαρτάται περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια.
Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN), που είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, συνέστησε σε έκθεσή της να επενδυθούν δισεκατομμύρια ευρώ στους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς για τη βελτίωση της ασφάλειάς τους, μετά το καταστροφικό πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.


24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: