Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Google Earth: Πρόβλημα ή λύση τα υδατοφράγματα;


Μια νέα υπηρεσία για την αξιολόγηση της συμβολής των φραγμάτων στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής παρουσίασε η Google
Μια νέα υπηρεσία για την αξιολόγηση της συμβολής των φραγμάτων στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής παρουσίασε η Google
Στο μικροσκόπιο επιστημόνων αλλά και... δορυφόρων μπαίνουν τα υδατοφράγματα. Για πολλούς επιστήμονες η επίδρασή τους στη φύση είναι ένα σημαντικό ζήτημα και αμφιλεγόμενο ζήτημα στη συζήτηση για την περιβαλλοντική προστασία. Ενώ από τη μια παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια και ως ένα βαθμό προστατεύουν τους υδατικούς πόρους μπορούν από την άλλη να προκαλέσουν μαζική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Συμβάλλουν τα φράγματα στην Κλιματική Αλλαγή; Αξίζουν τα προβλήματα που προκαλούν; Μπορούμε να τα σχεδιάσουμε καλύτερα; Το Google Earth παρουσίασε μια νέα υπηρεσία που μας βοηθάει να προσεγγίσουμε τα παραπάνω ερωτήματα. Η εικονοποίηση των μακροχρόνιων συνεπειών από την κατασκευή φραγμάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, πολλώ δε μάλλον όταν το κλίμα διαρκώς μεταβάλλεται. Ωστόσο, ο διαδικτυακός κολοσσός επιδιώκει να δώσει λύσει επιστρατεύοντας το πανοπτικό βλέμμα των δορυφόρων.
Ο Ζάχαρυ Χέρβιτζ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης International Rivers λέει πως “το νέο εργαλείο του Google Earth ταξιδεύει το χρήστη στα σημαντικότερα φράγματα του κόσμου και δίνει μια οπτική εικόνα των επιδράσεών τους στο Κλίμα, τα ποτάμια οικοσυστήματα και τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτά. H περιήγηση στο Google Earth περιλαμβάνει επίσης εικονοποιήσεις του πώς, για παράδειγμα, το λιώσιμο των παγετώνων των Ιμαλαΐων προκαλεί πλημμύρες και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κοινοτήτων που ζουν κοντά σε φράγματα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: