Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Λέβητες Ιόντων: επιτέλους ένας επιστημονικός φορέας δίνει απαντήσεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΜΠΟΥΣΙΟΥ & ΕΣΤΙΑΣ 3 – ΚΟΖΑΝΗ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΊ ΛΕΒΗΤΕΣ ΙΟΝΤΩΝ   

Εκ του επιστημονικού συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων ηλεκτρολόγων, αναλαμβάνεται η παρούσα πρωτοβουλία ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού. 
Αναγνωρίζεται απόλυτα η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε και η οποία εν  μέρει προέρχεται και από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. 
Απολύτως  δικαιολογημένα επανέρχονται σε χρήση παλαιές εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης, όπως λέβητες βιομάζας ή παρουσιάζονται και νέες, όπως είναι οι ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων. 
Επειδή υπέπεσε στην αντίληψη μελών του συλλόγου μας, πως παρουσιάζονται οι εν λόγω λέβητες ως να έχουν βαθμό απόδοσης 150%, οφείλουμε ως επιστημονικός σύλλογος να  παραθέσουμε την σχετική πραγματική γνώση. 
Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει στην φύση διεργασία, η οποία να εμφανίζει βαθμό αποδόσεως μεγαλύτερο από 100%, στην πραγματικότητα ούτε τόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί
Ωστόσο ένας εκ των υψηλοτέρων βαθμών αποδόσεως που μπορεί τοπικά να εμφανιστεί, είναι κατά την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα. Δηλαδή συσκευές, όπως  ηλεκτρικές κουζίνες, ηλεκτρικά αερόθερμα, θερμοπομποί, ηλεκτρικές σόμπες και κάτοπτρα  ακτινοβολίας, ηλεκτρικοί λέβητες αντιστάσεων, ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων κλπ. εμφανίζουν βαθμούς απόδοσης 9799%. 
Ειδικά όσον αφορά τους ηλεκτρικούς λέβητες ιόντων, επειδή εμφανίζονται στην αγορά ως  νέα τεχνολογία, τονίζεται πως αντιθέτως βασίζονται σε τεχνολογία πολύ παλαιά, ήτοι της  παραγωγής θερμότητας άμεσα στην μάζα ρευστού υψηλής αγωγιμότητας, μέσω διαρροής  ηλεκτρικού ρεύματος. Ο δε βαθμός αποδόσεως είναι ο ίδιος και παραπλήσιος με όλες τις  υπόλοιπες προαναφερόμενες ηλεκτρικές συσκευές. Το ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό των  ηλεκτρικών λεβήτων ιόντων, είναι ο μικρός τους όγκος ως προς την ονομαστική ισχύ τους, ήτοι διαθέτουν υψηλή ειδική ισχύ. 
Απλά, ένας ηλεκτρικός λέβητας αντιστάσεων ή ιόντων ονομαστικής ισχύος 6 KW παράγει στην καλύτερη περίπτωση 5.88 KW θερμότητας στο νερό και απορροφά για κάθε ώρα λειτουργίας του σε πλήρες φορτίο, ακριβώς 6 KWH ηλεκτρικού ρεύματος. 
Οτιδήποτε άλλο λέγεται ή δυστυχώς εμφανίζεται με πιστοποιητικά μετρήσεων εκ του  εξωτερικού, είναι απολύτως παραπλανητικά. 
Τέλος οφείλουμε, ως ενεργειακοί μηχανικοί, να ενημερώσουμε και να αποτρέψομε τον καταναλωτή να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια μετατρεπόμενη άμεσα σε θερμότητα, για την θέρμανση χώρων, τουλάχιστον σε μόνιμη και κύρια βάση, διότι ο συνολικός βαθμός απόδοσης του συστήματος παραγωγής μεταφοράς και κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας ως θερμότητα, είναι ιδιαίτερα μικρός και η εν λόγω χρήση επιζήμια για την εθνική οικονομία.

Για τον Σύλλογο

Ο πρόεδρος: Αφεντουλίδης Αριστείδης - Δρ. Ναυπηγός Μηχ/γος Μηχ/κός
Ο Γραμματέας: Γιαννακίδης Δημήτριος - Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

2 σχόλια:

ionheater είπε...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ COP «ION HEATER» = 157%

http://ionheater.blogspot.com/2012/01/cop-ion-heater-157.html

Πρόσφατα , εμείς ( UNITED CONSULTING – αποκλειστικός διανομέας της παραγωγικής εταιρείας STAFOR, στην Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρος ) δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας, www.ionheater.info, την πληροφορία σχετικά με την απόδοση του πιο οικονομικού συστήματος θέρμανσης του σπιτιού στην Ελλάδα- Συστήματα θέρμανσης ιόντων STAFOR Ion Heater. Το επίσημο αποτέλεσμα για τον συντελεστή απόδοσης COP του συστήματος θέρμανσης ιόντων STAFOR Ion Heater είναι 157%. Τον τελευταίο καιρό, αυτό προκάλεσε πολλές συζητήσεις ; μερικοί δύσπιστοι άνθρωποι, χωρίς βαθιές επιστημονικές γνώσεις και αντιλήψεις, αμφισβητούν το επίσημο αποτέλεσμα και έτσι θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Πρώτα απ΄όλα, ας δώσουμε ένα παράδειγμα- κανείς δεν εκπλήσσεται για τη διαφορά COP (το οποίο ανέρχεται σε αρκετές δέκατες), μεταξύ λαμπτήρων πυράκτωσης και φώς- φωτοεκπέμπουσες δίοδοι (LED). Όλοι δέχονται ότι, με απλά λογια, οι φωτοεκπέμπουσες δίοδοι ( LED) “καταναλώνουν” 3W ηλεκτρική ενέργεια και “δίνουν” 40 W ή ακόμη περισσότερο. Γιατί εκπλήσσονται από τον συντελεστή απόδοσης COP 1,57?

Η εξήγηση του συντελεστή απόδησης COP 1,57 (“καταναλώνει” 1 KW ηλεκτρική ενέργεια και «δίνει έξω» 1,57 KW θερμική ενέργεια) είναι απολύτως δυνατό και σύμφωνα με όλους τους νόμους της φυσικής.

Σε σταθερούς αγωγούς, μόνο τα μισά (στατιστικά) από τα ελεύθερα ηλεκτρόνια αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη τάση. Οστόσο , η αγωγή στην υγρή κατάσταση, σε ένα συγκεκριμένο, ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο ιονισμού, είναι δυνατό να επιτευχθεί να ανταποκριθούν σχεδόν όλα τα ελεύθερα ηλεκτρόνια στην εφαρμοζόμενη τάση. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά, ο συντελεστής απόδοσης COP μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και 2,00!

Αυτή τη στιγμή , η εταιρεία STAFOR κατάφερε να επιτύχει το αποτέλεσμα COP 1,57, το οποίο εγκρίθηκε επίσημα από το Εθνικό Λετονικό Μετρολογικό Κέντρο (www.Inmc.lv) θεωρημένα έντυπα και προτόκολα Ν. 016ΤΡ11. Το Εθνικό Λετονικό Μετρολογικό Κέντρο είναι ένας οργανισμός επίσημα αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ,για να κάνει τέτοιες μετρήσεις. Αν αμφιβάλλετε την αρμοδιότητα του Εθνικού Λετονικού Μετρολογικού Κέντρου, είναι δυνατόν, κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες, να ζητηθούν η αναλυτική μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Ο συντελεστής απόδοσης COP = 157% σημαίνει ότι το σύστημα θέρμανσης ιόντων STAFOR Ion Heater είναι το πιο αποτελεσματικό σύστημα θέρμανσης. Μόνο οι αντλίες θερμότητας έχουν υψηλότερο COP (μέχρι 400%), ωστόσο η αρχική επένδυση για τη θέρμανση ενός σπιτιού, με αντλία θερμότητας, είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από ότι είναι με STAFOR Ion Heater. Το ποσοστό επένδυσής/ απόδοσης για το σύστημα θέρμανσης ιόντων STAFOR Ion Heater είναι πολύ υψηλότερο.

United Consulting (www.ionheater.info) είναι ο αποκλειστικός διανομέας της παραγωγικής εταιρείας STAFOR στην Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρος. Εμείς, μαζί με τη STAFOR, είμαστε πάντα ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία. Εάν είστε αρμόδιους ειδικούς, επιστήμονες ή πανεπιστημιακοί, θα έχετε πάντα την επιλογή να μας καλέσετε για να οργανώσουμε μια επίδειξη και δοκιμή του συστήματος θέρμανσης ιόντων, χρησιμοποιώντας τα δικά σας τεχνικά μέσα, με τη συμμετοχή των ειδικών της παραγωγικής εταιρείας STAFOR.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με Λέβητες Θέρμανσης Ιόντων - www.ionheater.info

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ πωλητή-εταιρία φάντασμα που έχεις μπλέξει τα lumen με τα watt, COP νοείται μόνο σε αντλίες θερμότητας που κάνουν όχι μετατροπή ενέργειας (από ηλεκτρική σε θερμική) αλλά αντλούν θερμότητα από το περιβάλλον προς το χώρο.

Όπως και να βαφτίσεις τον τρόπο που θα κάνεις τη μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική (λέβητας ιόντων, επαγωγική θέρμανση, αστρική σύζευξη ασυνέχειας μποζονίων) το πολύ πολύ να πάρεις 100% απόδοση δηλ. όσα δίνεις, παίρνεις. Θερμοπομποί, πιστολάκια μαλλιών, φούρνοι κουζίνας, σώματα αντίστασης είναι όλα ήδη σχεδόν στο 100%, η όποια βελτίωση συνεπώς μπορεί να είναι μόνο οριακή και ανάξια λόγου οικονομικά. Αν χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που λέγεται αντλία θερμότητας, παίρνεις σε θερμότητα 3 και 4 φορές το ποσό ηλεκτρικής ενέργειας που ξοδεύεις κι αυτό δεν αναιρεί όσα είπα πιο άνω, διότι η θερμότητα που παίρνεις δεν προέρχεται από τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας που ξοδεύεις αλλά διότι αυτή η ηλεκτρική ενέργεια ξοδεύεται για την άντληση θερμικής ενέργειας από το περιβάλλον κι έτσι διατηρείται το ισοζύγιο ενέργειας. Γι αυτό σε αυτές τις συσκευές δεν έχουμε "βαθμό απόδοσης", αλλά "COP". Ξοδεύω δηλαδή 1 και φέρνω με αυτό 3 ή 4 από το εξωτερικό περιβάλλον στο χώρο που θέλω να θερμάνω. Γιαυτό είναι γελοίο να μιλάμε για COP σε συσκευές που γίνεται μετατροπή ενέργειας όπως ο "λέβητας ιόντων".

Εκτός κι αν ο επόμενος εξυπνάκιας πωλητής μας τους πλασάρει σαν αντλίες θερμότητας (από που θα την αντλούνε; Ίσως από την 4η διάσταση), ατύχησε όμως, γιατί τα "πιστοποιητικά" που μας παρουσίασαν έχουν COP χαμηλό για αντλία θερμότητας.