Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτόγνωρη ξηρασία και έντονο κρύο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ (agelioforos.gr)
Πρωτοφανής ξηρασία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις αγροτικές καλλιέργειες, τα υδάτινα αποθέματα, ακόμη και τις φωτιές που ανάβουν καθημερινά, έπληξε -για μήνα Νοέμβριο- ολόκληρη τη χώρα.
Ενας από τους παραδοσιακά πιο βροχερούς μήνες του έτους, φέτος χαρακτηρίστηκε από ανομβρία, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τους ξηρότερους Νοέμβριους των τελευταίων 80 ετών.
Ταυτόχρονα, ο μήνας που πέρασε ήταν και ιδιαίτερα ψυχρός, με τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν να είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις φυσιολογικές τιμές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ που επεξεργάστηκαν ο καθηγητής Μετεωρολογίας Θεόδωρος Καρακώστας και ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Τυμπανίδης, ο Νοέμβριος του 2011 ήταν για τη Θεσσαλονίκη ένας ιδιαίτερα ξηρός μήνας με μόλις 16,4 χιλιοστά βροχής, όταν τα μέσα επίπεδα βροχής για το μήνα είναι στα 55,7 χιλ. νερού. «Με τα 16,4 χιλ. νερού κατατάσσεται στο 10% των πιο ξηρών Νοέμβριων της περιόδου από το 1931 μέχρι σήμερα που λειτουργεί ανελλιπώς ο Μετεωρολογικός Σταθμός του ΑΠΘ. Ο πιο ξηρός Νοέμβριος αυτής της περιόδου είναι του 1972 με το αρνητικό ρεκόρ των 0,8 χιλ. Αλλοι ξηροί Νοέμβριοι ήταν αυτοί του 1991 με 4,7 χιλ., του 2000 με 6,1 χιλ., του 1995 με 7,4 χιλ. και του 1932 με 9,2 χιλ.», σημείωσε ο κ. Καρακώστας.
Οπως τονίζει ο ίδιος, το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από το 2005 και μετά, δηλαδή για επτά συνεχή χρόνια, «το ποσό της βροχόπτωσης είναι πολύ κάτω του μέσου όρου, δείχνοντας μια ανησυχητική εμμονή».
Ανομβρία σε όλη τη χώρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εντυπωσιακά χαμηλές είναι οι βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου του 2011 σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο (κέντρο Αθήνας), η μηνιαία καταγραφή βροχής είναι μόλις ένα χιλιοστό, καθιστώντας το φετινό Νοέμβριο, μαζί με αυτόν του 1972, ως τους ξηρότερους Νοέμβριους των τελευταίων 80 ετών.
Πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν φέτος και στη δυτική Ελλάδα, με το σταθμό του ΕΑΑ στην Πάτρα να καταγράφει μηδενική βροχή, στο Κομπότι Αρτας 0.4 mm, σε Αρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα 0.6 mm, στο Βαρθολομιό Ηλείας και στην Αμαλιάδα 1 mm, στην Ανδρίτσαινα 1.2 mm, στην Αρχαία Ολυμπία 2.6 mm. Εξαιρέσεις αποτελούν η Κέρκυρα με 104 mm και η Ηγουμενίτσα με 49 mm αλλά και οι τιμές αυτές υπολείπονται των κανονικών τιμών του Νοεμβρίου.
Χαμηλές θερμοκρασίες
Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα φέτος το Νοέμβριο καταγράφηκαν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές θερμοκρασίας, «μετακινώντας» ουσιαστικά το μήνα που πέρασε, στη... χειμερινή περίοδο. Τα στοιχεία του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ δείχνουν ότι φέτος το Νοέμβριο καταγράφηκε μέση θερμοκρασία στους 10,6 βαθμούς Κελσίου με μέση μέγιστη τους 15 και μέση ελάχιστη τους 6,1, ενώ αρκετές ημέρες, τις πρωινές ώρες καταγράφηκαν θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από το μηδέν. Η μέση θερμοκρασία για τη Θεσσαλονίκη - την περίοδο από το 1961 έως το 1990 - το Νοέμβριο είναι 11,6 βαθμοί με μέση μέγιστη τους 16 και μέση ελάχιστη τους 7,9 βαθμούς Κελσίου.
«Οπως φαίνεται από τα στοιχεία αυτά η πτώση της θερμοκρασίας του Νοεμβρίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελάχιστη θερμοκρασία. Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή είναι η αυξητική πορεία της καμπύλης της θερμοκρασίας όλων των προηγούμενων ετών, με αποκορύφωμα αυτής του 2010», συμπλήρωσε ο κ. Καρακώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: