Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Τα 10 πολυπληθέστερα σκουπίδια στις ελληνικές ακτές

Πλούσια ήταν η δράση των εθελοντών που συμμετείχαν στην «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών», την οποία συντόνισε για 20η συνεχή χρονιά στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA.


Αν και η πρωτοβουλία αυτή είχε φέτος οριστεί για το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, εθελοντικές δράσεις καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, με αυξημένη συμμετοχή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (16 έναντι 7 πέρυσι) και Λιμενικών Αρχών (19 έναντι 11), με την παρότρυνση της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συνολικά πήραν μέρος 2.600 εθελοντές από 144 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πραγματοποιώντας 74 καθαρισμούς ακτής και βυθού σε 67 περιοχές της Ελλάδας.

Μικρά παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα, αλλά και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, στελέχη εταιρειών-μελών της HELMEPA, εκπρόσωποι ΟΤΑ, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στη φετινή πρόσκληση.

Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους εθελοντές, η HELMEPA απένειμε αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής.

Κατά την εξόρμησή τους σε παραλίες, λιμάνια, λίμνες και βυθό, οι εθελοντές κάλυψαν συνολική απόσταση μήκους 62 χιλιομέτρων, συλλέγοντας και καταγράφοντας σχολαστικά πάνω από 12 τόνους σκουπιδιών, για να τα στείλουν στο ένα και μοναδικό μέρος που τους αρμόζει: τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Το «top ten» των πολυπληθέστερων απορριμμάτων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, με τα αποτσίγαρα να αναδεικνύονται για άλλη μία φορά πρώτα σε αριθμό. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, καπάκια και αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών.

Συγκεκριμένα:

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: