Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Έκρηξη στο στρατόπεδο «Ζιώγα» της 361 ΠΑΠ (Κυψελοχώρι)

πυρομαχικά εκρηκτικά βλήματα ληγμένα πυρομαχικάΜικρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή της 361 ΠΑΠ Κυψελοχωρίου όπου η εταιρία Soukos Robots S.A. έχει αναλάβει την εξουδετέρωση (καταστροφή) πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού. Η έκρηξη (που θορύβησε τους κατοίκους της περιοχής) συνοδεύτηκε από νέφος (μικρών διαστάσεων) εντοπισμένο και περιορισμένο στην περιοχή της έκρηξης. Οι κάτοικοι του Κυψελοχωρίου επικοινώνησαν αμέσως με το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) που έχουν εξουσιοδοτηθεί να ελέγχει τις διαδικασίες καταστροφής πυρομαχικών στην περιοχή και έδωσαν όλα τα στοιχεία. Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος επικοινώνησε αμέσως με τον Πρόεδρο της εταιρίας Soukos Robots ζητώντας ενημέρωση και εξηγήσεις. Ο κ. Κώστας Σούκος (Πρόεδρος της Soukos Robots) εξήγησε ότι πρόκειται για μια προγραμματισμένη μικρή δοκιμαστική έκρηξη (στα πλαίσια άσκησης) που δεν εμπνέει ανησυχία και ότι θα δώσει σαφείς λεπτομέρειες του επεισοδίου στο EKEO. Το EKEO δεν διαπίστωσε καμία επίπτωση η κίνδυνο από το περιστατικό για τους κατοίκους της περιοχής (από τις επαφές που είχε με την Πρόεδρο του Κυψελοχωρίου).
Σημειώνεται ότι μετά από άδεια του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο Διευθυντής του EKEO συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Κυψελοχωρίου κυρία Πηλία Σουκοβέλου θα μεταβεί εντός της ΠΑΠ Κυψελοχωρίου όπου γίνεται η εξουδετέρωση εκρηκτικών τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία στο χώρο και να καθησυχάσουν τους πολίτες της περιοχής.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντγος κ. Φραγκούλης Φράγκος έχει διατάξει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις δραστηριότητες εξουδετέρωσης πυρομαχικών και να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας τόσο εντός όσο και εκτός του στρατοπέδου της 361 ΠΑΠ στο Κυψελοχώρι αλλά και σε κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Οι προφορικές διαταγές του κ. Αρχηγού ΓΕΣ είναι να μην υπάρξει καμία δραστηριότητα που δημιουργεί κινδύνους εντός η εκτός των στρατοπέδων και για το λόγο αυτό το EKEO έχει λάβει ειδική άδεια εισόδου και ελέγχου στους χώρους αυτούς προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επιβεβλημένη διαδικασία εξουδετέρωσης των πυρομαχικών.


ekeo.gr

1 σχόλιο:

Κώστας είπε...

Γεια σας. Θα ήθελα να σας παραθέσω τις μαρτυρίες των κατοίκων όσον αφορά την έκρηξη. Οι κάτοικοι είδαν μια τεράστια φλόγα ύψους 30 μέτρων που την είδαν ως και οι κάτοικοι του Συκουρίου που απέχει 5 χιλιόμετρα. Η έκρηξη ήταν ισχυρή και προκάλεσε το φόβο στους κατοίκους. Ως πρώτη δικαιολογία που είπαν οι υπεύθυνοι φορείς στο Δήμαρχο ήταν πως επρόκειτο για έκρηξη ενός αεροσυμπιεστή. Όταν ήλθε το ΕΚΕΟ και έλεγξε, στο πόρισμά τους αναφέρουν πως επρόκειτο περί ελεγχόμενης έκρηξης. Ακούσαμε πως έχουν πει και άλλα προκειμένου να καλύψουν το γεγονός. Ποια είναι η αλήθεια όμως;
Επίσης, κατόπιν μαρτυρίας των κατοίκων, μετά από την έκρηξη ήλθε από τη Λάρισα και ένα ασθενοφόρο, το οποίο παρέμεινε και περίμενε μακρυά από το στρατόπεδο. Τι να έγινε άραγε; Ποιος το γνωρίζει; Γιατί φώναξαν ασθενοφόρο; Ποιον παρέλαβαν;
Σύμφωνα, επίσης, με μαρτυρίες, τα άτομα που χειρίζονται τις «ελεγχόμενες» εκρήξεις δεν είναι πυροτεχνουργοί του στρατού, αλλά άτομα που έχει προσλάβει η εταιρεία ΣΟΥΚΟΣ.

Από τότε που ξεκίνησε αυτή η δραστηριότητα, έχουν υπάρξει και άλλες μικρότερες εκρήξεις και υπάρχει μια συνεχής άσχημη μυρωδιά που διαχέεται σε όλο το χωριό.

Θέλω να τονίσω πως το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Κυψελοχωρίου, αλλά μας αφορά όλους στην περιφέρεια. Όταν θα έχει μολυνθεί ο τόπος, τα υπόγεια ύδατα, δεν θα γίνει διάκριση σε Κυψελοχωρίτες, Συκουριώτες ή Λαρισαίους.
Δεν είμαστε κατά στα συμφέροντα κανενός. Πόσο μάλλον κατά του στρατού που όλοι μας υπηρετήσαμε.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προστατεύσουμε τον τόπο μας και να έχουμε να δώσουμε κάτι στα παιδιά μας.
Ελπίζω στην ευαισθητοποίηση περισσότερου κόσμου και να εμποδίσουμε αυτό το έγκλημα που γίνεται στον τόπο μας.