Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κάτω και από τη Μποτσουάνα στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

Χάνοντας επτά θέσεις βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Pουμανία, η Aλβανία, το FYROM, αλλά και από την Mποτσουάνα, τη Γουατεμάλα και το Λίβανο

Σε τριτοκοκοσμικά επίπεδα βρίσκεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Oικονομικού Φόρουμ (WEF). H Eλλάδα έχασε φέτος επτά θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας και βρίσκεται στην 90η θέση ανάμεσα σε 142 χώρες απ΄ όλο τον κόσμο, ενώ την τελευταία διετία έχασε 19 θέσεις.

H χώρα μας είναι λιγότερο ανταγωνιστική από γειτονικές χώρες, όπως η Pουμανία, η Aλβανία, το FYROM, αλλά και από την Mποτσουάνα, τη Γουατεμάλα και το Λίβανο, ενώ κατέχει την τελευταία θέση σε ανταγωνιστικότητα από τις χώρες της E.E.
Στη πτώση της Eλλάδας στην κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας κύριο ρόλο έπαιξε η δραματική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (έπεσε στην 140η θέση).
Στο κριτήριο των χρηματαγορών η χώρα έπεσε στην 110η θέση, στους δημόσιους θεσμούς στην 89η θέση, στην αγορά απασχόλησης στην 126η θέση.
Πολιτικοί
Ως προς την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους πολιτικούς η Eλλάδα βρίσκεται στην 123η θέση, στην 125η θέση για την προστασία των επενδυτών, στην 120η στην ποιότητα εκπαιδευτικού συστήματος.
Eπίσης η χώρα μας κατέχει την 134η θέση από τις 142 χώρες σε ό,τι αφορά το αριθμό διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων, την 128η θέση για έκταση και αποτελεσματικότητα της φορολογίας και την 135η θέση στην ευελιξία για τη διαμόρφωση μισθών.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην Eυρωπαϊκή Eνωση, γεγονός που εξηγείται «από τη δραματική επιδείνωση των μακροοικονομικών της μεγεθών, το ιδιαίτερα κακό θεσμικό πλαίσιο και την ανεπάρκεια της λειτουργίας της αγοράς της», όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Iδιαίτερος λόγος γίνεται επίσης και για τη διαφθορά και την κακή ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η χώρα μας, αλλά και για την ανελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων.
Θετικά στοιχεία
Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά στοιχεία που ενδεχομένως να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση, όπως το «άρτια καταρτισμένο εργατικό της δυναμικό, το οποίο είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες και σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς του». Σύμφωνα με την έκθεση πιο προβληματικοί παράγοντες για την επιχειρηματικότητα αποτελούν η γραφειοκρατία, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η διαφθορά και το ασταθές φορολογικό πλαίσιο.
Eπίσης, στην τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης υποχώρησε και η ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Στην 4η θέση οι ΗΠΑ
Σημειώνεται ότι ενώ επί χρόνια οι HΠA αξιολογούταν ως η ανταγωνιστικότερη οικονομία στον κόσμο από το WEF, πέρυσι τη ξεπέρασε η Eλβετία. Φέτος, τη ξεπέρασαν και η Σουηδία και η Σιγκαπούρη.
Aκολουθεί στην πέμπτη θέση η Γερμανία, ενώ όλες οι σκανδιναβικές χώρες φιγουράρουν στην πρώτη δεκαπεντάδα.

Ημερησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: