Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιπαράθεση για τα «προνόμια» και τις επιχορηγήσεις των κομμάτων


Φωτιές ανάβει η πλειοδοσία σε «φιλολαϊκές» ανακοινώσεις για παραιτήσεις από βουλευτικά προνόμια, αποζημιώσεις, βουλευτικές συντάξεις, αλλά και από αυτή την επιχορήγηση των κομμάτων. 
Μάλιστα, αρχίζουν να πέφτουν και «καρφιά» για τα οικονομικά μεταξύ των κομμάτων, ενώ το θέμα  που εγείρεται ως αποτέλεσμα της κοινωνικής πίεσης,  φαίνεται να μην αφορά – στην παρούσα φάση- τα δύο κόμματα εξουσίας με τους περισσότερους βουλευτές και τις μεγαλύτερες κομματικές επιχορηγήσεις και για αυτό δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια με σαφήνεια.
Είναι γνωστό ότι αμέσως μετά τις εκλογές, πρώτο το ΚΚΕ είχε θέσει ζήτημα κατάργησης πολλών βουλευτικών «προνομίων» και συντάξεων,  αλλά δεν είναι αληθές ότι είναι μόνο αυτό το έθεσε, όπως υποστηρίζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του. Την ίδια θέση έλαβε και παρουσίασε από πέρυσι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσφατα, προτάσεις διαφοροποιημένες που κατατείνουν όμως στη συρρίκνωση των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατέθεσαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση παραίτησης του προέδρου και των βουλευτών τηςΔημοκρατικής Αριστεράς, από το επίδομα των 150 ευρώ ανά συμμετοχή στις επιτροπές της βουλής και τη θετική απήχηση –σχολιασμό που έλαβε από την κοινωνία, λόγω τους εντεινόμενου κλίματος απαξίωσης, δριμύτερα επέστρεψαν τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ επανέλαβε ότι πρώτο αυτό –και μόνο, τότε- ζήτησε από τη βουλή να προχωρήσει στην κατάργησή τους.
ΛΑΟΣ: Παραίτηση 3 από τα βουλευτικά αυτοκίνητα
Σήμερα, ανακοίνωσαν με επιστολή στους στον πρόεδρο της Βουλής, την πρόθεσή τους να αποποιηθούν εκ νέου του δικαιώματος χρήσης βουλευτικού αυτοκινήτου,ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ο βουλευτής επικρατείας Ι. Κοραντής και ο βουλευτής  Σερρών Ηλ. Πολατίδης ο οποίος μάλιστα ζητά το αντίτιμο που θα κατέβαλε η Βουλή για τη μίσθωση του αυτοκινήτου του να κατατίθεται στο λογαριασμό για την απόσβεση του δημοσίου χρέους.
ΔΗ.ΣΥ: Δραστικές περικοπές επιχορήγησης κομμάτων
Άμεση ήταν η αντίδραση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» που πλειοδοτούσε σε πιο προωθημένο τρόπο την εξυγίανση των οικονομικών του πολιτικού συστήματος: «Να σταματήσει άμεσα το «πάρτι» με τις επιχορηγήσεις των κομμάτων», ζήτησε ο γραμματέας της  Γιάννης Οικονόμου, βγάζοντας στη φόρα συγκεντρωτικά, στοιχεία για τις επιχορηγήσεις των κομμάτων που καθιστούν όμως ένα εντυπωσιακό για την κοινή γνώμη αποτέλεσμα:
«Κάθε πρωτοβουλία πολιτικών προσώπων που συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και στην επανεξέταση κάποιων προνομίων των βουλευτών είναι θετική.
Το μεγάλο όφελος όμως θα προκύψει από τον τερματισμό του μεγάλου «πάρτι» που  γίνεται με τις επιχορηγήσεις των πολιτικών κομμάτων.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2010, χρονιά ύφεσης και σκληρής λιτότητας, τα κόμματα επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατομμύρια ευρώ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβαν 19.809.717 εκατομμύρια ευρώ και 15.056.167,38 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2011, χρονιά ακόμα σκληρότερης λιτότητας, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.504.656 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 12.298.883 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.772 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς!!!!
Η κατανομή είναι :ΠΑΣΟΚ: 5.436.332,61, ΝΔ: 4.249.890,51, ΚΚΕ: 1.306.274,48, ΛΑΟΣ: 1.089.378,37, ΣΥΡΙΖΑ: 972.624,83, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 450.155,20
Και όλα αυτά την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί έχουν πάρει από τις τράπεζες δανεικά (και αγύριστα;) πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.
Τόσο για ουσιαστικούς, όσο και για λόγους τιμής και σεβασμού της κοινωνίας που υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες, η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί την πολιτεία να προβεί σε δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων και περιμένουμε και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις την τοποθέτηση τους πάνω στο ζήτημα αυτό».
ΣΥΡΙΖΑ: Πλειοδοσία λαϊκισμού από κόμματα που «τα έχουν»…
Η ανακοίνωση της Δημοκρατική Συμμαχίας, αποτέλεσε το έναυσμα για οργισμένη απάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα βάλλει ευθέως και προσωπικά κατά της προέδρου της Συμμαχίας, κ. Μπακογιάννη, μιλά για πλειοδοσία λαϊκισμού και κυρίως υποστηρίζει ότι εάν καταργηθεί η επιχορήγηση των κομμάτων, τότε με άλλα «κριτήρια» θα λειτουργούν τα κόμματα. Αναφέρει:
«Από πολύ νωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στις 11 Φεβρουαρίου του 2010, είχε διατυπώσει δημόσια προτάσεις για κατάργηση οικονομικών προνομίων των μελών της Βουλής των Ελλήνων που δεν δικαιολογούνται από τις ανάγκες της δουλειάς τους.
Έχουμε ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο προτάσεις για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.
Έχουμε ζητήσει να καταργηθεί η αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και να θεωρηθεί η συμμετοχή αυτή υποχρεωτικό καθήκον των βουλευτών, όπως η συμμετοχή στις ολομέλειες.
Έχουμε ζητήσει επίσης να καταργηθεί το ιδιαίτερο συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών και να υπάρξει παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών και συνταξιοδότηση όπως γίνεται με κάθε πολίτη.
Έχουμε ζητήσει ακόμα, στους βουλευτές που εκλέγονται στην Αθήνα και τον Πειραιά να μην χορηγείται βουλευτικό αυτοκίνητο.
Χρειάζεται εδώ να υπογραμμίσουμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο μέρος της αποζημίωσής τους, συνολικά πάνω από το 50%, το παραχωρούν στο κόμμα τους, και επομένως δεν έχουν προσωπικό κίνητρο, παρά μόνο τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους: να μπορούν να μεταφέρουν στη Βουλή τη φωνή και τα αιτήματα των λαϊκών τάξεων που θεωρούν ότι πρέπει να εκπροσωπούν.
Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση εναντίον του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, υπάρχει πλειοδοσία λαϊκισμού σχετικά με τη λειτουργία της Βουλής και με τους βουλευτές.
Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο τα κόμματα, στελέχη των οποίων έχουν και μεγάλο προσωπικό πλούτο αλλά και πρόσβαση στα μαύρα ταμεία της Ζήμενς, να προτείνουν την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων, όπως έκανε το κόμμα της κ. Μπακογιάννη.
Η άποψη ότι στο καιρό του μνημονίου έχουν δικαίωμα λειτουργίας μόνο τα κόμματα που με ιδιωτικό διάφανο και αδιαφανές χρήμα μπορούν με προσωπικό χρήμα να συντηρούν στρατιές συμβούλων είναι άποψη αντιδραστική.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι χρειάζεται να αποκρουστούν αυτές οι φωνές του λαϊκισμού, που σε τελική ανάλυση στρέφονται εναντίον του κοινοβουλευτισμού και του δημοκρατικού πολιτεύματος».
 ΔΗΣΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικοποιεί την ανομία
 «Επέστρεψε» την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας της Δημοκρατική Συμμαχία Γιάννης Οικονόμου, ασκώντας κριτική αλλά επι πολιτικών θεμάτων και όχι επί του ζητήματος της οικονομικής επιβίωσης τους, εάν στερούνται άλλων πόρων. Δήλωσε:
«Δεν μας  προξενεί καμιά έκπληξη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που
-στελέχη του προπηλακίζουν πολιτικούς τους αντιπάλους,
-πρωταγωνιστεί σε καταλήψεις στα πανεπιστήμια, τα λύκεια και τα γυμνάσια,
-ζητά σε περίοδο κρίσης το διορισμό 150000 επιπλέον στο δημόσιο,
-αναπολεί το παρελθόν εγκαλώντας όσους παρέδωσαν τα όπλα στη Βάρκιζα,
αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στην πρότασή μας για περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα.
Με τις φαιδρότητες, τα ψεύδη και τη λάσπη αποδεικνύει πόσο πολύ τρομάζει μπροστά στην πιθανότητα να στερηθεί μέρος των εκατομμυρίων που κάθε χρόνο πάνε στα ταμεία του, από τους Έλληνες φορολογούμενους και του επιτρέπουν να προπαγανδίζει και να ιδεολογικοποιεί την ανομία σε ολόκληρη την χώρα».
 ΔΡΑΣΗ: Κάντε το όπως οι Γερμανοί…
 Σε αυτή τη διαμάχη των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ενεπλάκη και το εξωκοινοβουλευτικό κόμμα «Δράση» του κ. Μάνου, το οποίο είναι γνωστό ότι τα πάει καλά με τους… αριθμούς και το οποίο σε πάρα πολλές ανακοινώσεις του εσχάτως, συγκλίνει με τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Και όμως στην περίπτωση αυτή ασκεί κριτική στην ΔΗ.ΣΥ και καταθέτει άλλη πρόταση, αναφερόμενο στις επιχορηγήσεις των κομμάτων της Γερμανίας. Λέει για το θέμα:
«Τον περιορισμό (γενικώς και αορίστως) της επιχορήγησης των κομμάτων προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία και ζητεί από τα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα αυτό.
Η ΔΡΑΣΗ υποστηρίζει τη δραστική περικοπή της επιχορήγησης και προτείνει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ να εφαρμοστεί χωρίς παραλλαγές ό,τι ακριβώς ισχύει στη Γερμανία για τα εκεί πολιτικά κόμματα.

Τα κόμματα στη Γερμανία λαμβάνουν ετησίως επιχορήγηση ίση με 0,70 ευρώ για κάθε ψήφο που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές. Το ίδιο ακριβώς ζητούμε να ισχύσει και για τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα κόμματα επιχορηγήθηκαν με 13.504.656 ευρώ που αναλογεί σε ετήσια επιχορήγηση 54.018.624 ευρώ. Η ετήσια επιχορήγηση μεταφράζεται σε 8,06 ευρώ ανά ψήφο. Αν εφαρμοστεί στην Ελλάδα το Γερμανικό σύστημα επιχορήγησης των κομμάτων η συνολική δαπάνη για την επιχορήγηση των κομμάτων θα περιοριστεί σε 4.690.505.

Την ώρα που η Ελλάδα ζητιανεύει βοήθεια από τη Γερμανία είναι ανεπίτρεπτο να ξοδεύει αναλογικά 11 φορές περισσότερα λεφτά για τον ίδιο ακριβώς σκοπό».

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: