Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιες οι επιπτώσεις του αλκοόλ;

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, επειδή η αιθανόλη που βρίσκεται στα ποτά, από μόνη της είναι μια καρκινογόνος ουσία για ορισμένα μέρη του σώματος. 


Οι ερευνητές λένε ότι διαπιστώθηκε πως, όταν η αιθανόλη διασπάται από τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε επικίνδυνες αλλαγές των κυττάρων και μεταλλάξεις αυτών. 

Μια ομάδα επιστημόνων από το National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ανθρώπινα κύτταρα για να παράγουν ένα ένζυμο που βρίσκεται στο ήπαρ και τους ιστούς του μαστού. Κατόπιν εξέθεσαν τα κύτταρά αυτά σε συγκεντρώσεις οινοπνεύματος παρόμοιες με τα επίπεδα αλκοόλ που καταναλώνει κανείς μετά από μια συνηθισμένη νυχτερινή έξοδο. Τα αποτελέσματα ήρθαν να επιβεβαιώσουν την αρχική άποψη των ερευνητών ότι, η αλκοόλ (αιθανόλη), όταν αρχίσει να μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη μέσα στο σώμα, προκαλεί βλάβες στο DNA, οδηγώντας σε γονιδιακές βλάβες. 

Ο συγγραφέας Philip J Brooks, δήλωσε ότι: «παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ αλκοόλ και κάποιων μορφών καρκίνου είχε από τη δεκαετία του 1980 ενοχοποιηθεί, δεν είχε υπάρξει μέχρι στιγμής σαφής απόδειξη. Πιο πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι το αλκοόλ –ή πιο συγκεκριμένα, η αιθανόλη- αποτελεί καρκινογόνο ουσία για ορισμένα σημεία του ανθρώπινου οργανισμού.»

Αν και στους περισσότερους ανθρώπους, η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται γρήγορα σε μια τοξική, αλλά σχετικά ακίνδυνη ουσία, υπάρχει και ένα ποσοστό ατόμων που δεν είναι δε θέση να μεταβολίσει το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου από την κατανάλωσή του. 

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου, zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: