Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

ΜΚΟ εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ χωρίς ουσιαστικό έλεγχο

Περισσότερα από 5,7 εκατομμύρια ευρώ εισέπραξαν το 2009-2010, χρονιά του Μνημονίου, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη χώρα μας, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Σημειώνεται ότι οι ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένες στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών ξεπερνούν τις 600.
Πάντως, την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα που εισέπραξαν αγγίζουν τα 68 εκατομμύρια ευρώ. Το περιβάλλον του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Σ. Κουβέλη επισημαίνει στην εφημερίδα ότι οι χρηματοδοτήσεις που υπέγραψε ο ίδιος την τελευταία διετία αφορούν τη δεύτερη ή τρίτη δόση συμβολαίων που είχαν υπογραφεί επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι εν όψει και της αλλαγής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου το 2010 δεν έγινε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για σύσταση νέων ΜΚΟ.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ελάχιστες από τις 600 ΜΚΟ είναι εκείνες που προσφέρουν πραγματικό έργο, γεγονός που παραδέχονται και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε χώρες που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως η Ολλανδία, οι αντίστοιχες οργανώσεις δεν ξεπερνούν τις 200. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται έλεγχος έργου και απόδοση λογαριασμού. Στην Ελλάδα όμως, όπως παραδέχονται στην εφημερίδα πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχουν αποφάσεις που αφορούν καταλογισμούς και στη συνέχεια οι αρμόδιες ΔΟΥ, στις οποίες είναι εγγεγραμμένες οι ΜΚΟ, θα πρέπει να ζητούν επιστροφή χρημάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα.
Επίσης, ενώ οι ΜΚΟ είναι υποχρεωμένες να προβάλλουν έκθεση προόδου κάθε έξι μήνες, σε πολλές περιπτώσεις περνούν και δύο χρόνια χωρίς να υποβληθεί τέτοια έκθεση. Παράλληλα, δεν γίνεται έλεγχος ούτε επί του παραγόμενου έργου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε πρώην στέλεχος της ηγεσίας του ΥΠΕΞ, είναι μία ΜΚΟ που είχε εισπράξει εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει φράγμα σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής και στην πραγματικότητα έφτιαξε μια στέρνα συλλογής ομβριων υδάτων.
Την Τρίτη το θέμα των ΜΚΟ θα συζητηθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στη συνεδρίαση και θα παρουσιάσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο σχετικά με την αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: