Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ


Βασικά σημεία σύγχυσης και ίσως άγνοιας στην Ελλάδα

ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ

1. ΑΛΛΟ ΑΛΚΟΟΛ & ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ & ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ.
(Η Ελλάδα όντας οινοπαραγωγός χώρα δικαίως θα πρέπει να παίρνει υπόψη της τον κύκλο εργασιών που προκύπτει από τα οινοπνευματώδη ποτά. ΑΛΛΑ ΝΑ ΖΥΓΙΖΕΙ ΤΑ ΚΟΣΤΗ και ΕΤΣΙ να παρθούν αποφάσεις. ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ).

2. Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ = ΑΛΚΟΟΛΙΚΩΝ.

3. ΟΝΤΑΣ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ:

    - ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΙΝΑΜΕ,
    - ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΛΟΓΩ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ, ΤΟΣΟ ΑΘΩΟ και ότι
    - ΟΙ ΠΟΣΟΣΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ
      ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΕΣ:

            α) ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ " ΠΟΤΗΡΑΚΙ" ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ
            β) ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΗΝΑ
                ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
                ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ = ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ

4. ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΠΟΤΕΣ ΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗΣ ή ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ

5. ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ/Η ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΣΤΑ 15 ΕΧΕΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ/Η ΑΠ' ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ/Α ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΑ 21

6. ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ Eurocare ΣΕ 320 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΑ 40 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ δηλ. ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ( ενώ 84 εκατομ. συνολικά (συγγενείς και περίγυρος) υποφέρουν από τις επιπτώσεις του αλκοολισμού)

7. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (320 εκατομ. συνολικός πληθυσμός) ΕΙΝΑΙ 3 - 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, 1999) ΚΑΤ' ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ: 12,5% και 1,5%.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΡΩΙΝΗΣ (1,5%) ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΟΧΗ/ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ/ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ/ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ (12,5%) ??? ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ (νεωτεριστικά) ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ? Τα κακά ναρκωτικά, το μη χείρον αλκοόλ μοιάζει να λεει η πολιτεία!

8. ΤΟ 1955, Η Π.Ο.Υ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ ΩΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ (αυτό που με περίσσεια ευαισθησία και γνώση εμείς κάνουμε τώρα και καλά κάνουμε για την εξάρτηση από ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ) ΚΑΙ ΤΟ 1999 ΚΑΤΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ = ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ, ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

(Τον αναγνωρίζει το Ι.Κ.Α. μόνο για ανικανότητα).

9. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΟΥ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ 1992 ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1995 ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ (παρά τα επιχειρησιακά και φορολογικά κόστη) ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ/ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑ 25% ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Υ. 1993. ΕΜΕΙΣ ? ? ?

10. Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 700 ΔΙΣ δραχμές κατ' έτος. ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΦΙΑΛΗ ΠΥΚΝΟΥ/ΑΠΕΣΤΑΓΜΕΝΟΥ ΑΛΚΟΟΛ (π.χ. ουίσκι, βότκα, τζιν) ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 860 δραχμές (Πηγή Β' Τελωνείο) ΚΙ ΑΠ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ (μην έχοντας πάρει ποτέ στα σοβαρά τα κόστη εκατέρωθεν και μη αναγνωρίζοντας τα αυτονόητα για όλο τον υπόλοιπο κόσμο).

11. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ή ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΕΠΙΖΗΤΑ Ο/Η ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΝΑ ΛΑΒΕΙ δηλ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ (Έρευνα Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. 1993) ΚΑΤΑ 13,8% ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ sic ΓΙΑ Ν' ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΝΩ 17% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 17 -18% ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ (με τάση εξαρτητική) ΤΟΥ ΑΜΑΣΗΤΟΥ ΜΙΜΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ λες και είναι ενήλικες-φιλαράκια ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ? ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΑΠΑΤΗΣΗ?

12. Ο/Η ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ/Η, ΑΠ' ΟΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΗΝ (άσχετο αν χρησιμοποιείται θεραπευτικά για κάποιες κατηγορίες).

13. Ο/Η ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ/Η, ΑΠ' ΟΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑ, ΧΡΗΖΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΑ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ).

14. ΑΠΟ ΕΞΑΡΤΗΣΗ (ΣΥΝΕΞΑΡΤΗΣΗ) ΠΑΣΧΕΙ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ άρα ΧΡΗΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (αλλιώς αυξάνονται αργότερα τα κόστη).

15. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ, ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ.

16. ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΑ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΑΚΟΜΗ.

17. ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ ΩΣ ΖΗΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΑ ΙΔΩΘΕΙ, ΠΑΛΙ ΧΡΗΖΕΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΑΦΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (π.χ. 20-30% αιτία διαφόρων ειδών ατυχημάτων & 14% των τροχαίων στην Ευρώπη - Πηγή Eurocare για να μην απαριθμώ όλα τα δραματικά στατιστικά).

Ας πάρουμε λοιπόν και τα θετικά της παγκοσμιοποίησης!


ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

  • Μυρίζει η ανάσα του οινόπνευμα ή αρχίζει ξαφνικά να χρησιμοποιεί συχνά καραμέλες που καθαρίζουν την αναπνοή;
  • Εμφανίζει απότομες αλλαγές στην διάθεση ή την συμπεριφορά του;
  • Αρχίζουν ξαφνικά απουσίες από το σχολείο του ή πέφτει η απόδοσή του;
  • Χάνει το ενδιαφέρον του για το σχολείο, τα σπορ ή άλλες δραστηριότητες που του ήταν σημαντικές;
  • Αντιδρά ξαφνικά στην πειθαρχία του σχολείου;
  • Απομακρύνεται χωρίς φανερούς λόγους από την οικογένεια,  τους φίλους του ή άλλα ενδιαφέροντά του;
  • Αναπτύσσει μυστικοπάθεια σχετικά με τις πράξεις του, τα δικά του αντικείμενα ή το που πηγαίνει;
  • Κάνει παρέα με καινούριους φίλους για τους οποίους το παιδί σας αρνείται να συζητήσει;
Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας ίσως έχει πρόβλημα με το αλκοόλ επικοινωνήστε  με το 210 6852660 ή με το  email: national@ncadd.org 
Copyright NCADD – email: national@ncadd.org Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.   http:www.ncadd.org
Για τη μετάφραση και πληροφορίες για τον αλκοολισμό «ΝΗΦΑΛΙΟΙ Μ.Κ.Ο.»
210 6852660 email nifalioi@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: