Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

«Και με τη βούλα» καρκίνος στο νερό του Ασωπού

Το εξασθενές χρώμιο στο νερό μπορεί να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο, είναι το συμπέρασμα της διεθνούς συνδιάσκεψης, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο υλοποίησης ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής του Ασωπού, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο επικεφαλής των Μονογραφιών της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κουρτ Στράιφ, παρουσίασε τη συνολική εκτίμηση για το εξασθενές χρώμιο, επισημαίνοντας ότι οι χημικές ενώσεις, που περιέχονται σε αυτό είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

Η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, στην ομιλία της, τόνισε ότι ,η σε αξιόλογες συγκεντρώσεις, παρουσία εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά της περιοχής του Ασωπού, επιβάλλει την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών πόσιμου νερού για τους κατοίκους. Ταυτόχρονα, η κ. Μπιρμπίλη έθεσε το θέμα της απουσίας εξειδικευμένων για το εξασθενές χρώμιο, ορίων σημειώνοντας ότι υπάρχει προβληματισμός σε διεθνές επίπεδο ως προς τη σκοπιμότητα και πρακτική δυνατότητα υιοθέτησης αυτοτελών για το εξασθενές χρώμιο ορίων στο πόσιμο νερό.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, τόνισε ότι τα επιδημιολογικά και τοξικολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν, πάντως, ότι όχι μόνο θα παρακολουθήσουν τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα του εξασθενούς χρωμίου,αλλά θα συνεχίσουν και την συνεργασία που ξεκίνησε με τη συνδιάσκεψη. Παράλληλα, εξέφρασαν και την ικανοποίηση τους για την πρόθεση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει το θέμα και σε κοινοτικό επίπεδο και να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες. 

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: