Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Αντίθετοι οι κάτοικοι και οι φορείς, για εγκατάσταση ψυχιατρικής κλινικής

Ανώνυμη ιατρική εταιρία πρόκειται να εγκαταστήσει ψυχιατρική κλινική στο κέντρο του χωριού με κάλυψη 4.000 τ. μ. περίπου. Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι δίπλα από το ιστορικό δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Πλατυκάμπου στη καρδιά του οικισμού και ανάμεσα σε μονοκατοικίες. Στον εν λόγω χώρο υπάρχουν αυτοφυή καραγάτσια (το αρχαιότερο δέντρο του κάμπου) καθώς και ο αιωνόβιος πευκώνας του Δημοτικού σχολείου όπου φωλιάζει η αποικία των ερωδιών. Στον ίδιο χώρο και απέναντι ακριβώς βρίσκεται και το γραφικό εξωκλήσι της Παναγίας ( στη κορυφή του λόφου) κάτω από το οποίο βρίσκεται προϊστορικός οικισμός .Στο διπλανό ακριβώς οικόπεδο σώζεται το πέτρινο κτίριο όπου στη κατοχή ήταν εγκατεστημένη η Γερμανική διοίκηση (κομμαντατούρ) όπου βασανίστηκαν δεκάδες αντιστασιακοί πολίτες, ενώ λίγο πιο κάτω είναι το πάρκο της Εθνικής Αντίστασης με το μνημείο για τους 43 εκτελεσμένους πατριώτες τον Οκτώβρη του 43.
Η τέτοιας έκτασης και όγκου δόμηση για ψυχιατρείο σε αυτόν τον ιστορικό και φυσικού κάλλους χώρο δίπλα ακριβώς από το δημοτικό σχολείο συνιστά βάρβαρη αισθητική περιβαλλοντική πολιτιστική και ποιοτική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Οι συνέπειες της ανέγερσης του τσιμεντένιου «θηρίου» 4.000 τ. μ. επηρεάζει αρνητικότατα τη λειτουργία του Δημοτικού σχολείου και τη ζωή των ανθρώπων καθώς ο μοναδικός μικρός συνδετήριος δρόμος δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες κυκλοφοριακές ανάγκες πεζών μαθητών και οχημάτων ( ασθενοφόρων, οχημάτων τροφοδοσίας, οχημάτων μεταφοράς νοσοκομειακών αποβλήτων, νεκροφόρες κ. α.) Η πιθανή εγκατάσταση εργοταξίου και η έναρξη των εργασιών με τη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων χωρίς τη κατάλληλη υποδομή των δρόμων στη καρδιά του οικισμού δίπλα από το Δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια η λειτουργία του ψυχιατρείου θα μετατρέψουν την απλή ήρεμη ήσυχη διαμονή και διαβίωση σε κόλαση. Η διακομιδή ασθενών, η λειτουργία εργαστηρίων, θερμομονάδων, νοσοκομειακών αποβλήτων κλπ. από εκατοντάδες ασθενείς θα επιβαρύνουν δραματικά τη κατάσταση στο χωριό και στο χώρο μας.
Η απόφασή μας να μείνουμε να ζήσουμε και να στηρίξουμε το τόπο μας και το χωριό μας ήταν επιλογή ζωής। Αυτή η επιλογή μας δεσμεύει και μας ωθεί για μας και τα παιδιά μας να αρνηθούμε να δεχθούμε την εγκατάσταση του ψυχιατρείου δίπλα από το σχολείο μας και τα σπίτια μας στη καρδιά του ιστορικού χώρου του χωριού μας। Θεωρούμε ότι η συνύπαρξη ανθρώπων σε συνάφεια με το φυσικό τους χώρο επιβάλλει το αυτονόητο। Την πρόληψη από τη θεραπεία।
Καμία ψυχιατρική κλινική δεν θα θεραπεύσει την ασχήμια της ζωής και της ψυχής μας από τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιχειρούμενη επιχειρηματική επένδυση।
Θέλουμε, απαιτούμε, αγωνιζόμαστε, για ζωή και όχι για ψυχιατρεία.
Ζητάμε την οριστική και αμετάκλητη ανάκληση της έγκρισης για την εγκατάσταση ψυχιατρικής κλινικής στη καρδιά του χωριού δίπλα από το Δημοτικό σχολείο.
Ακολουθούν υπογραφές Συντονιστικής επιτροπής και των φορέων.
1. Τοπικό Συμβούλιο Πλατυκάμπου
2. Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατυκάμπου "Πολίτες για Ποιότητα Ζωής"
3. Επιτροπή κατοίκων
4. Σύλλογος Γονέων κ κηδεμόνων Δ. Σχολείου Πλατυκάμπου.
5. Σύλλογος Γονέων κ κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Πλατυκάμπου
6. Σύλλογος διδασκόντων.
7. Γ. Π. Σ Πλατυκάμπου
8. Σύλλογος ατόμων 3ης ηλικίας
       9. Σύλλογος Γυναικών Πλατυκάμπου

Πηγή:polites-platykampos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: