Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών οι πλημμύρες στην Αυστραλία

Η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως εντατικοποίησε τους μουσώνες που προκάλεσαν τις πρωτοφανείς πλημμύρες στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν επιστήμονες που προέβλεψαν ότι επίκεινται πολλοί μήνες ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων.

Αλλά ενώ οι επιστήμονες εξηγούν ότι ένα θερμότερο κλίμα προβλέπεται να προκαλέσει εντονότερη ξηρασία και πλημμύρες, δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν αν η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τα φαινόμενα Λα Νίνια και Ελ Νίνιο που μπορούν να οδηγήσουν σε καιρικό χάος τον κόσμο।


"Νομίζω ότι θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον μέρος της έντασης των μουσώνων στην Κουίνσλαντ μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή", είπε ο Μάθιου Ινγκλαντ του Ερευνητικού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ.

"Τα ύδατα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αυστραλία είναι στο θερμότερο επίπεδο που έχει ποτέ μετρηθεί και αυτά υγραίνουν την ατμόσφαιρα για τους μουσώνες στην Κουίνσλαντ και τη βόρεια Αυστραλία", είπε ο ίδιος στο Ρόιτερς.

Οι πλημμύρες στο Κουίνσλαντ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 16 ανθρώπους από τον περασμένο μήνα που ξεκίνησαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις κι έχουν παραλύσει την κυριότερη πόλη του Κουίνσλαντ, το Μπρίσμπεϊν.

Οι καταρρακτώδεις βροχές αποδίδονται σε μία από τις σφοδρότερες μορφές του φαινομένου Λα Νίνια που έχουν καταγραφεί.

Το φαινόμενο Λα Νίνια συμβαίνει όταν πέφτει η θερμοκρασία των υδάτων του ωκεανού στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό, που συνήθως προκαλεί μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σχεδόν σε ολόκληρη την Αυστραλία, την Ινδονησία και άλλα τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι αναμένει παρατεταμένες βροχοπτώσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Στον Ειρηνικό Ωκεανό εναλλάσσονται τα φαινόμενα Λα Νίνια και Ελ Νίνιο, που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα προκαλώντας ξηρασίες στην Αυστραλία και την νοτιοανατολική Ασία.

Ο επιφανής αμερικανός επιστήμονας, ειδικός σε θέματα κλίματος, Κέβιν Τρένμπερθ, δήλωσε ότι οι πλημμύρες και το έντονο φαινόμενο Λα Νίνια είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Αναφέρθηκε στις υψηλές θερμοκρασίες των υδάτων του ωκεανού στον Ινδικό, κοντά στην Ινδονησία, στις αρχές του περασμένου χρόνου, καθώς και στην αιφνίδια έναρξη του Λα Νίνια μετά το πέρασμα του Ελ Νίνιο τον Μάϊο.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να συνδέσει κανείς με βεβαιότητα την κλιματική αλλαγή με τις πλημμύρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: