Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Κακοποίηση γυναικών: συμβαίνει τώρα

Δυστυχώς η βία κατά των γυναικών είναι ένα συχνό πρόβλημα. Παρατηρείται σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
 
Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να παραδεχθεί ότι υφίσταται βία, κακοποίηση ή κατάχρηση. Ακόμη πιο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να βρει ένα τρόπο να ξεφύγει από μια σχέση ή μια κατάσταση στην οποία αυτή δέχεται κάποια μορφή βίας.
Υπάρχουν σημεία που είναι δείκτες ότι μια γυναίκα υφίσταται κακοποίηση ή κατάχρηση. Η αναζήτηση βοήθειας εάν παρατηρήσει οποιαδήποτε γυναίκα τέτοια σημεία, είναι αναγκαία.
Η κακοποίηση γυναικών είναι συχνότερη στις ηλικίες από 15 έως 54 ετών. Όμως μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Οι μορφές που μπορεί να πάρει η βία κατά των γυναικών είναι πολλές. Περιλαμβάνουν προσβολές της σωματικής, ψυχικής, συναισθηματικής και κοινωνικής υπόστασης τους.

Μερικά από τα συχνότερα σημεία που δείχνουν ότι το άτομο που αγαπά ή με το οποίο ζει μαζί του μια γυναίκα, ασκεί βία και κατάχρηση εναντίον της, είναι τα ακόλουθα:
 1. Το άτομο αυτό παρακολουθεί συνεχώς το τι κάνει η γυναίκα
   
 2. Ασκεί κριτική ακόμη και για ασήμαντα πράγματα
   
 3. Την κατηγορεί συνεχώς για απιστία
   
 4. Την εμποδίζει ή την αποθαρρύνει από του να βλέπει ή να επισκέπτεται φίλους, συγγενείς ή ακόμη να εργάζεται ή να πηγαίνει σε σχολείο
   
 5. Το άτομο αυτό θυμώνει ή και γίνεται επιθετικό όταν πίνει αλκοόλ ή ακόμη μπορεί να είναι χρήστης ναρκωτικών
   
 6. Θέλει να ελέγχει τη γυναίκα για το πως ξοδεύει τα χρήματα της
   
 7. Ελέγχει τη χρήση των φαρμάκων που η γυναίκα χρειάζεται
   
 8. Την εξευτελίζει μπροστά σε άλλους
   
 9. Καταστρέφει πράγματα που της ανήκουν ή για τα οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα
   
 10. Την απειλεί ότι θα κάνει κακό στην ίδια ή στα παιδιά της και στα κατοικίδια ζώα που πιθανόν να υπάρχουν.

  Επίσης μπορεί να της κάνει πράγματι σωματικές επιθέσεις με κτυπήματα, δαρμό, σπρωξίματα, γροθιές, χαστούκισμα, δάγκωμα, κλοτσιά
   
 11. Απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει ή χρησιμοποιεί πράγματι ένα όπλο οποιασδήποτε μορφής εναντίον της γυναίκας
   
 12. Την εξαναγκάζει σε σεξ μαζί του παρά το γεγονός ότι αυτή δεν θέλει
   
 13. Την κατηγορεί ως υπεύθυνη για τη βίαιη συμπεριφορά του ή τα ξεσπάσματα εναντίον της

Εάν μια γυναίκα υφίσταται αυτής τη μορφή μεταχείριση από ένα άτομο που γνωρίζει ή αγαπά, δεν πρέπει να μένει μόνη αλλά να αναζητήσει άμεσα βοήθεια. Το ίδιο πρέπει να κάνει εάν έχει δεχθεί ανάλογη επίθεση από άτομο που δεν γνωρίζει.
Η σιωπή θα επιδεινώσει το πρόβλημα και είναι απρόβλεπτο σε τι μπορεί να καταλήξει η συνέχιση μια τέτοιας απαράδεκτης κατάστασης.
Η άσκηση βίας οποιασδήποτε μορφής εναντίον μιας γυναίκας είναι έγκλημα ανεξάρτητα από το άτομο που έχει διαπράξει τη βίαιη πράξη.
Οποιοσδήποτε και εάν είναι αυτός που έχει διαπράξει την κακοποίηση, νυν ή πρώην σύζυγος, μέλος της οικογένειας, συγγενής, φίλος ή φίλη, γνωστός ή κάποιος ξένος, η γυναίκα δεν φέρει ευθύνη για την βίαιη συμπεριφορά του.
Η αναζήτηση βοήθειας από το γιατρό της ή άλλους επαγγελματίες της υγείας, από άτομα της οικογένειας, από αρμόδιους επίσημους οργανισμούς ή οργανωμένα κοινωνικά σύνολα είναι απαραίτητη και προφυλάσσει τη γυναίκα από περισσότερο απειλητικές καταστάσεις.


Πηγή: medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: