Από τις καμένες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής ξεκινά εως τις αρχές Μαρτίου η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, οι οποίοι θα δόσουν τέλος σε καταπατήσεις και παράνομους χαρακτηρισμούς. Οι ενστάσεις που θα υποβληθούν , θα αφορούν μόνο στο δασικό ή μη χαρακτήρα μιας περιοχής και για την υποβολή τους θα πληρώνεται τέλος, "δασόσημο", από 50 έως 4.000 ευρώ.

Οι πρώτοι δασικοί χάρτες που θα αναρτηθούν έως τις αρχές Μαρτίου θα αφορούν περιοχές στο Μαραθώνα, την Πάλαια και τη Νέα Πεντέλη. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες καμένες περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής . Η χαρτογράφηση θα γίνει με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1937.

Στους δασικούς χάρτες θα εμφανίζονται πολύγωνα με κωδικούς που θα προσδιορίζουν τις δασικές και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, τους δασωμένους αγρούς και τη σημερινή μορφή του δάσους.

Στους δασωμένους αγρούς ιδιοκτησία κατοχυρώνεται με κατοχή από το 1946, στις υπόλοιπες εκτάσεις από το 1886. Υπολογίζεται ότι τα δάση που έχουν σωθεί είναι 30 εκατομμύρια στρέμματα και γύρω στα 50 οι δασικές εκτάσεις.

Από την στιγμή της ανάρτησης οι πολίτες θα έχουν περιθώριο 45 ήμερων για να υποβάλλουν ένσταση, ενώ μέσα σε 9 μήνες ο δασικός χάρτης θα επικυρώνεται.

Οι ενστάσεις θα αφορούν μόνον στην αμφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής και θα υποβάλλονται με τέλος από 50 έως 4000 ευρώ, που δεν επιστρέφονται όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
ΝΕΤ